Ομοιοπαθητική

Περί της Ομοιοπαθητικής…

Τι είναι η Ομοιοπαθητική;

Είναι μία ολοκληρωμένη θεραπευτική παρέμβαση, που σκοπό της έχει να θεραπεύσει όχι την κάθε ασθένεια ξεχωριστά –όπως συμβαίνει με την «κλασσική» ιατρική- αλλά τον άνθρωπο ως όλον. Έτσι, στην ομοιοπαθητική δεν θεραπεύονται ασθένειες-νοσήματα αλλά ασθενείς.

Αποτελεί επιστήμη αναγνωρισμένη στο εξωτερικό ως αυτόνομη, εξασκείται από εξειδικευμένους ιατρούς κι εφαρμόζεται από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Με την «κλασσική» ιατρική ΔΕΝ διαφέρει στον τρόπο εκμαίευσης (διάγνωσης) των ασθενειών αλλά διαφέρει στον τρόπο θεραπείας, αφού δέχεται ότι θεραπεύοντας ολόκληρο τον οργανισμό, θεραπεύονται και τα επιμέρους συστήματά του- όργανά του.

 

Είναι αποτελεσματική;

Σε οξέα περιστατικά η δράση της είναι αμεσότατη.

Σε χρόνια περιστατικά εξαρτάται από παράγοντες όπως η χρονιότητα των προβλημάτων, το είδος τους, η γενική κατάσταση του «αμυντικού» συστήματος του οργανισμού, κ.ά. Μπορεί να χρειαστούν 3-6 μήνες για να καταδειχθούν τα αποτελέσματά της.

 

Σε ποιές ηλικίες εφαρμόζεται;

Η ομοιοπαθητική εφαρμόζεται σε ΟΛΕΣ τις ηλικίες, δεδομένου ότι δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες («παρενέργειες») και δεν παρουσιάζει επιπλοκές.

 

Είναι επικίνδυνη;

Η ομοιοπαθητική ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ («ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ») δεδομένου ότι χρησιμοποιεί την ενεργειακή υπόσταση των φαρμάκων κι ΟΧΙ την χημική τους υπόσταση.

 

 

Χρησιμοποιεί φάρμακα;

Ναι. Χρησιμοποιεί την ενεργειακή υπόσταση φυτικών, ζωϊκών και ορυκτών ουσιών κι όχι την χημική τους υπόσταση.

 

Ποιες ουσίες απαγορεύονται στην ομοιοπαθητική;

Κατά την διάκρεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ:

  • Η καφεΐνη (επιτρέπονται τα υποκατάστατα), που υπάρχει στον καφέ,στην μόκα, στην κόκα κόλα, κλπ
  • Η καμφορά, που υπάρχει σε διάφορες αλοιφές
  • Η μέντα, που υπάρχει σε γλυκά, λικές, οδοντόκρεμες

 Πρέπει να σταματήσω τα φάρμακά μου με την Ομοιοπαθητική;

Δεν είναι ανάγκη να σταματήσετε τα φάρμακα που λαμβάνεται κάνοντας ομοιοπαθητική θεραπεία. Συνεχίζεται να τα λαμβάνεται, μαζί με το ομοιοπαθητικό φάρμακο, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα ανεπιθύμητων ενεργειών (παρενεργειών) από τον συνδυασμό τους.

 

Είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα τοξικά;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ΔΕΝ είναι τοξικά, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται στην ενεργειακή τους υπόσταση κι όχι στην χημική τους. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να σκοτώσουν κάποιον ή να τον τοξικόσουν χημικά. Αυτός εξάλλου είναι κι ο λόγος που δίνονται άφοβα τα ομοιοπαθητικά φάρμακα σε εγκύους, σε ασθενείς με επιβαρυμένη νεφρική, ηπατική, κλπ λειτουργία (ανεπάρκεια) και σε βρέφη, σε αντίθεση με τα αλλοπαθητικά («κλασσικά») φάρμακα που στις προαναφερόμενες κατηγορίες χορηγούνται με ιδιαίτερη προσοχή ή και καθόλου.

 

Χρήστος Α Δ Πέππας

MD, LM, MBA, ChM

Γενικός Χειρουργός – Ομοιοπαθητικός